Hyvä myyjä on sinnikäs

Jäin miettimään, miksi päädyin töissäni hankkimaan verkkokaupan hakusanaoptimoinnin minulle tuntemattomasta yrityksestä: optimointia myynyt nuori mies oli sinnikäs ja myynnin ammattilainen. Hän oli perehtynyt verkkokaupan ongelmiin ja osasi kertoa mitä pitää tehdä. Lisäksi hän ei jäänyt jahkailemaan tarjouksen kanssa, vaan esitti selkeän hinnoittelumallin ja soitti vielä perään niin kauan, että lopulta tein päätöksen.

Olen urani aikana johtanut monenlaisia myynti- ja markkinointitiimejä sekä myynyt itse.  Hyvän myyjän tunnistaa yleensä siitä, että myyjä on kiinnostunut enemmän asiakkaan asioista kuin omistaan, hänessä on draivia ja suunnitelmallisuutta, hän syttyy tavoitteiden saavuttamisesta ja vihaa häviämistä. Hyvän myynnin esimiehen tunnistaa taas siitä, että hän asettaa selkeät tavoitteet, vaatii tuloksia ja on kiinnostunut alaistensa tekemisistä.

Helppoa kuin mikä, kyllähän tuollaisia myyjiä ja esimiehiä on saatavilla milloin vaan. Myyjäksi, kuten myös esimieheksi, päädytään kuitenkin erilaisin taustoin, motiivein ja usein ilman asianmukaista koulutusta, jolloin myynnin perusteet voivat olla heikolla pohjalla. Asiakaskäynti voi pahimmillaan olla tuotteen tai palvelun ominaisuuksien läpikäymistä ilman että myyjä on edes kysynyt onko asiakas kiinnostunut tuotteesta. Myyjällä on oma agendansa: hän haluaa myydä tuotteen ja saavuttaa tavoitteensa, mutta onko asiakas kiinnostunut tuotteesta? Ostaako hän? Voi ostaakin, jos on hyvä tuuri.

Tuurilla ei kuitenkaan kasvateta yrityksen liikevaihtoa. Mieleeni on iskostunut erään johtavan lääkärin hokema, kun keskustelimme asiakaspalvelusta ja yksikön tuloksesta: olemme asiakkaita varten ja tavoitteemme  on palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla ja myydä jos asiakas haluaa ostaa, sillä ilman asiakkaita ei ole myöskään meitä! Miksi sitten myyjät tai asiantuntijat eivät ole kiinnostuneita asiakkaan asioista? Yksinkertaisesti siksi, että heitä ei ole opetettu.

Myynnin koulutuksella ja hyvällä myyntitiimin johtamisella voidaan myyjästä tehdä hyvä ja oikealla asenteella varustettuna erinomainen. Ensin siis huolehditaan myynnin perusteet kuntoon ja taitojen kasvaessa aletaan vaatia enemmän. Näinhän toimitaan urheilussakin, rimaa nostetaan kunnes ollaan asetetussa tavoitteessa, mutta sitä ennen pitää olla halu olla paras, voittaa muut ja vihata häviämistä!

Kirjoita oma mielipiteesi tähän

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: