Nainen johtajana ja urheilijana

Helsingin sanomissa on julkaistu kaksi mielenkiintoista mielipidekirjoitusta naisiin liittyen:  Hannu Eklund, urheiluhistorijoitsija, (HS 16.2.2016) Miehet ovat urheilussa naisia parempia ja Jussi Kulla, tekniikan tohtori, (HS 19.2.2016) Entäpä jos naiset eivät halua toimitusjohtajiksi?

Eklundin mielestä miehet ovat kilpailuhenkisiä ja naiset perhekeskeisiä. Urheilu sopii miehille. Jos naiset urheilevat, he nauttivat enemmän pehmeistä arvoista kuin ennätyksistä ja vastustajan nujertamisesta.  Kullan mukaan naiset joutuvat uransa aikana tekemään valintoja, mutta mahdollisuudet toimitusjohtajaksi kehittymiseen on tarjottava myös naisille. Valinta toimitusjohtajuuteen on kuitenkin naisilla itsellään.

Tutkin naisurheilua vuonna 2012, jolloin osallistuin Kamera-seurassa valokuvanäyttelyyn 17 tietä. Omassa työssäni keskityin eri urheilulajeja harrastaviin tyttöihin ja naisiin, joista osa oli MM-kultaa voittaneita urheilijoita.

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Julia Kykkänen, Susanna Rahkamo, Stella Hagelstam, Merja Rantanen, Mari Sepänmaa ja Tiina Hakanen (Minna Jacobson, 2012)

Naisten vertaaminen miehiin on yleistä. Naiset ovat urheilun saralla olleet aina väheksyttyjä miehiin verrattuna. Koska urheilu perustuu tuloksiin, nähdään miesten urheilu usein kiinnostavampana kuin naisten, mikä vähentää median ja yleisön kiinnostusta naisurheiluun. Kaiken tämän lisäksi naisurheilun on väitetty vievän varoja miesurheilulta. Yleisesti voidaan todeta naisten olevan uhka miehisyydelle, jos naiset etenevät miesten pelikentälle. Onko näin myös työelämässä?

Miksi yleensä puhumme naisurheilijoista ja -johtajista? Miksi vertaamme miehiä ja naisia keskenään? Miksi yleistämme? Olkoon kyse urheilijasta tai urallaan etenevästä henkilöstä, tavoitteen saavuttaminen vaatii kunnianhimoa, motivaatiota, hyvää valmentajaa ja tukiverkkoa. Henkilökohtaisesta tavoitteesta riippuen, osa meistä päätyy huippu-urheilijoiksi, osa huippujohtajiksi, osa perhe-elämään panostavaksi tai joksikin muuksi. Valinta on jokaisen oma ja tavoitteen saavuttaminen omasta asenteesta ja halusta kiinni.

Kirjoita oma mielipiteesi tähän

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: