Teknologia muuttaa kaiken

Teknologian kehitys on huimaa mm. robotiikan, keinoälyn ja asioiden internetin osalta. Lääkekehityksessä häärii Eve-robotti, langaton älykäs paistomittari on kerännyt joukkorahoitusta yli kehittäjänsä odotusten sekä tietokone on voittanut huippupelaajan go-lautapelissä.  Elinkeinolämän tutkimuslaitos (Etla) arvio tietotekniikan kehityksen uhkaavan jopa joka kolmatta ammattia Suomessa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Teknologian kehitys luo toki uusiakin mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Mm. LinkedInissä näkyy hyvin teknologia- ja palvelualojen kehitys. Datan käsittelyyn ja analysointiin liittyvät avoinna olevat työpaikat korostuvat, myös palvelu- ja hyvinvointiala rekrytoivat.

RobotEvolution (1)

Sitra julkaisi 14.1.2016 Megatrendit 2016 Tulevaisuus tapahtuu nyt. Teknologian kehityksellä on laajoja vaikutuksia lähes kaikkiin tuntemiimme aloihin, toimintatapoihin ja arkeen. Uusi il­miö on di­gi­taa­li­set työn mark­ki­nat, jot­ka ovat ajas­ta ja pai­kas­ta riip­pu­mat­to­mia. Työ perustuu  yk­sit­täis­ten työ­suo­rit­tei­den vaih­dan­taan il­man var­si­nais­ta työ­suh­det­ta ja työmarkkinat ovat globaalit. Työ u­be­ri­soi­tuu eli va­ki­tui­set työ­urat pilk­kou­tu­vat ja keik­ka­työ li­sään­tyy.

 

Sitran mukaan työelämän muutoksessa korostuvat työn tarkoitus, itseorganisoituminen, luovuus ja hierarkiattomuus innovaatioiden käyttövoimana. Esimerkkinä  tämän tyyppisestä toiminnasta on  hollantilainen terveydenhoitoyritys Buurtzorg. Yrityksen filosofiana on keskittyminen olennaiseen eli hoitotyöhön.  Yrityksessä ei ole pomoja eikä hierarkiaa ja työntekijät rekrytoivat itse työkaverinsa. Yrityksen vuosikertomus on sivun mittainen, vaikka yritys on yhdeksässä vuodessa vallannut 70% Hollannin hoitotyön markkinoista ja kasvattanut liikevaihtonsa 300 miljoonaan euroon.

 

Linkki Sitran julkaisuun

Kirjoita oma mielipiteesi tähän

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: