Kuusi vinkkiä työhaastatteluun

Ajankohtaista omalla kohdallani on tällä hetkellä työnhaku, johon kuuluu monenlaista puuhaa: CV:n päivittämistä, hakemusten kirjoittamista ja työhaastatteluun valmistautumista. Tässä muutama vinkki, joita itse käytän työhaastatteluun valmistautumiseen:

 

1. Tutustu yritykseen

Selvitä yrityksen visio, missio, arvot, strategia ja tunnusluvut, selaa Googlesta mitä yrityksestä kirjoitetaan, mitä tietoa löytyy asiakkaista ja kilpailijoista. Käy myös LindkedInissä, Facebookissa ja Instagramissa katsomassa miten yritys kirjoittaa itsestään ja miten aktiivinen yritys on SoMessa.

2. Kiinnitä huomiota ulkonäköösi

Joidenkin ammattilaisten mielestä haastatteluun tulisi pukeutua pukuun, toisten mielestä taas ei. Jos yrityksessä pukeudutaan farkkuihin ja t-paitaan ylintä johtoa myöden, kannattaa miettiä pukeutuuko samalla tavalla, meneekö haastatteluun puvussa vai pukeeko farkut ja siistin jakun. Ratkaisevaa mielestäni on  se, että on siisti, tuoksuu hyvältä ja viestii olemuksellaan olevansa sinut itsensä kanssa.

3. Saavu ajoissa paikalle

Haastattelija tuskin ilahtuu, jos saavut paikalle myöhässä naama punaisena ja hikisenä sepittäen, miksi myöhästyit. Kannattaa varata siis tarpeeksi aikaa matkaan ja varmistaa, että on ajoissa perillä. Tuskin kukaan haluaa menettää mahdollisuuttaan unelmatyöhön sen vuoksi ettei löytänyt ajoissa perille. Lisäksi saapumalla ajoissa paikalle jää aikaa rauhoittumiselle ja asioiden läpikäymiselle.

4. Sinulla on 7 sekuntia aikaa

ensivaikutelman tekoon (lue lisää: linkki).  Kasvojen ilmeen, katseen, kättelyn, puhetavan ja esittelyn sekä olemuksen perusteella haastattelija muodostaa sinusta ensivaikutelman. Hän arvioi silmänräpäyksessä minkälainen ihminen olet. Huomattavaa on, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

5. Mieti mitä sanot

Vaikka haastattelussa kannattaa olla aito, kaikkea mitä mieleen tulee ei kuitenkaan kannata kertoa. Haastattelijan tavoitteena on selvittää kykenetkö hoitamaan tehtävää, sovitko työyhteisöön, miten yhteistyö kanssasi sujuu. On siis varmistettava, että keskustelun jälkeen haastattelija on sinusta erittäin kiinnostunut ja ehdottaa jatkoa, joka voi tarkoittaa testausta, tulevien työkavereiden jatkohaastattelua tai sopimusneuvottelua.

MTV on listannut nettisivuilleen TOP 10 vaikeinta kysymystä ja mallivastausta. Löydät ne täältä.

6. Osoita olevasti kiinnostunut

Mieti muutama kysymys, jolla osoitat olevasi kiinnostunut yrityksestä ja tehtävästä. Mallikysymyksiä on listattu esim. Duunitorille. Löydät ne täältä.

Muista, että työhaastattelu ei ole poliisikuulustelu, vaan sen perusteella hakijasta muodostetaan käsitys soveltuuko hän hoitamaan tehtävää. Yleensä aikaa haastatteluun on 45 – 60 min ja sinä aikana haastattelija on vakuutettava siitä, että juuri sinä olet se jota  yritys etsii.

Kaikenlaisiin haastattelutilanteisiin kannattaa myös varautua ja pitää mielessä, että jos tiukan seulonnan kautta  on edennyt rekrytoivan esimiehen haastatteluun, on potentiaalisten hakijoiden joukossa. Ei siis kannatta hämmentyä, mikäli joutuu ennalta arvaamattomaan  stressaavaankin tilanteeseen. Vastassa voi nimittäin olla ryhmä ihmisiä, jotka pommittavat hakijaa erilaisilla kysymyksillä. Yksi ryhmän jäsenistä voi esittää kaikkein hankalimmat ja ikävimmät kysymykset, toisten seuratessa hakijan reaktioita: Kerro minulle mitä vihollisesi sinusta sanovat…

Kirjoita oma mielipiteesi tähän

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: