Viisi vinkkiä rekrytointiin

Kymmenisen vuotta sitten työskentelin amerikkalaisessa yrityksessä. Tuona aikana opin tehokkaan amerikkalaisen bisneshallinnan sekä sen mikä merkitys henkilöstöllä on yrityksen menestyksessä hyvästä parhaaksi. Kuten Jim Collins kirjoittaa kirjassaan Hyvästä Paras, viisi tärkeintä tekijää yrityksen kehityksessä parhaaksi ovat ihmiset, ihmiset, ihmiset, ihmiset ja ihmiset.

Tässä viisi vinkkiä, joita itse käytän rekrytoidessaninnissa:

1. Tiedä mitä haluat

Jotta osaa etsiä, on ensin tiedettävä, mitä haluaa. Haetaanko tuloshakuista, analyyttistä tai muuten vaan kivaa tyyppiä?  Miten pitkää työkokemusta ja koulutusta vaaditaan? Millaiseen tiimiin henkilö tulee? Lisäksi ominaisuudet, jotka tiedetään kriittisiksi (esim. asiakaspalveluasenne), vaikuttavat.

2. Avoimet kysymykset

Muistan kuinka vaikeaa oli opetella kysymään avoimilla kysymyksillä eli mitä, miksi, milloin, kuka jne.? Pakostakin kysymykset alkoivat esim. oletko, pidätkö? Tai sitten tuli johdateltua kysymykseen, jolloin hakijalla oli jo ennakkoajatus siitä, mitä haluttiin tietää. Avoimiin kysymyksiin hakijan on pakko vastata muulla kuin kyllä- tai ei-vastauksilla, jolloin vastauksista saa enemmän irti.

3. Motivaatio ja asenne

Motivaation ja asenteen selvittäminen ovat omalla listallani no 1. Eri asiat motivoivat erilaisia ihmisiä ja toimistotyöhön ei välttämättä kannata palkata henkilöä, joka haluaa liikkua asiakkaiden parissa ja saa motivaationsa juuri tästä asiakkaiden parissa tehtävästä työstä.

Asenteen saa parhaiten selville kuuntelemalla, miten hakija kertoo omasta taustastaan, saavutuksistaan ja tavoitteistaan. Onko hän innoissaan, energinen, tavoitteellinen ja jos ei ole niin, miksei.

4. Suosittelijat

Suosittelijoille kannattaa soittaa aina. Tosin, tämä kohta jakaa mielipiteitä, sillä suosittelijat voivat antaa hyvät suositukset päästäkseen eroon ei-toivotuista työntekijöistä. Yleensä näin ei kuitenkaan ole.

5. Jos epäröit, jatka etsimistä 

Vaikka tuntuu, että työntekijä on saatava välittömästi avoinna olevaan tehtävään, älä palkkaa, jos epäröit. On nimittäin helpompi jatkaa etsintää kuin yrittää päästä eroon henkilöstä, joka ei sovi työyhteisöön tai suoriudu töistään.

Kirjoita oma mielipiteesi tähän

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: