Motivaatio hukassa

Urapolulla voi joutua eksyksiin. Niin kävi minulle, kun lähdin myynti- ja asiakastyöstä hallinnollisiin tehtäviin. Ensin johtamaan terveydenhuollon ammattilaisia ja sen jälkeen pienen firman toimitusjohtajaksi. En viihtynyt kummassakaan tehtävässä ja lopulta jätin  työpaikkani. Hyppäsin tuntemattomaan ilman tietoa tulevasta työstä.

Aloin miettiä työn merkitystä ja mikä työssä on tärkeää? Mitä työ minulle merkitsee? Mitkä ovat vahvuuteni ja mitä osaan? Mikä tuottaa tyydytystä ja mitä haluan oppia? Mietin myös mitä en halua tehdä.

Ensimmäisenä tärkeänä asiana mieleeni tuli työyhteisöön kuuluminen, jonka merkitys korostui  irtisanouduttuani työstäni ja jäätyäni työyhteisön ulkopuolelle. Työssä ihminen kuuluu työyhteisöön, jossa hän voi tyydyttää sosiaalisia tarpeitaan, saada arvostusta, turvallisuutta ja solmia uusia ystävyyssuhteita. Kokea yhdessä työkavereiden kanssa onnistumisen tunteita, nauraa ja tukea työkavereita vaikeissa hetkissä. Yhteisö, yhteisöllisyys ja yhteisöllinen elämä ovat välttämättömiä ihmisen olemassaololle ja elämälle, niin myös minulle.

Seuraavaksi aloin miettiä työn vaativuutta, merkitystä ja imua. Mikä työssä motivoi minua? Työn ollessa tarpeeksi haastavaa, se motivoi ja on mielekästä. Lisäksi innostavassa työssä on imua,  jolloin ihminen kokee työnsä mielekkääksi ja nauttii siitä.  Työn imussa ihminen on tarmokas, omistautunut ja työhönsä uppoutunut. Aamulla on kiva mennä töihin ja vaikka töiden jälkeen illalla väsyttää, tunne on kuitenkin hyvä. Edellä mainittujen lisäksi minulle valkeni, että myynnin ja asiakkuuksien johtaminen on tuonut minulle eniten onnistumisen tunteita.

Omien motivaatioiden ja työssä merkityksellisten asioiden selvittäminen oli erittäin tärkeää, jotta osasin etsiä oikeanlaista työtä. Pitkän etsinnän jälkeen löysin unelmieni työpaikan. Kauan kadoksissa ollut motivaatio on taas löytynyt. Teen itselleni merkityksellistä työtä ja kuulun mahtavaan työyhteisöön. Nautin työstäni!

Vinkit somen hyödyntämiseen työnhaussa

Huomasin istuvani sohvalla rullaamassa Twitterin ja LinkedInin välissä. Kaksi tuntia, kymmennittäin twiittejä ja LinkedIn -uutisia. Tiesin melko hyvin mitä maailmalla tapahtuu ja mitkä ovat trendit busineksessä. Sitten oli vielä Facebook-tilini, Pinterest-tauluni, Instagram-kuvavirtani ja omat blogini, joihin en juuri tuolloin ehtinyt paneutumaan.

istock_000021324369small

Miten ihmeessä kaikkiin näihin eri sosiaalisiin verkostoihin voi panostaa ilman, että muu elämä kärsii? Ja pitääkö ihan kaikissa verkostoissa edes olla. Aikaisemmin minulle riittivät LinkedIn, Facebook ja omat blogini, silloin tällöin kävin Instagramissa lisäämässä kuvia kissoista ja Pinterestissä netistä löytämiäni sisustuskuvia.

Some-maailmani muuttui kuitenkin syksyllä, kun osallistuin Tom Laineen Some työnhaussa -webinaariin. Kurssin vetäjä kertoi työnantajien siirtyneen työpaikkailmoittelussa somen eri kanaviin. Nousussa ovat Instagram, Periscope, Snapchat ja Whatsapp, myös Youtube on kasvava trendi.

Työpaikkailmoituksia on kaikissa some-kanavissa

Laineen mukaan Twitterissä LinkedInin ohella on tällä hetkellä laajimmin työpaikkailmoituksia. Ei siis auttanut muu kuin aktivoitua eri some-kanavissa ja ottaa myös käyttöön Twitter, jota en aikaisemmin ollut tarvinnut elämääni.

Mitä eri kanavissa pitäisi tehdä työnhaun näkökulmasta?

Etsi avoinna olevia työpaikkoja hakusanoilla #rekry, #rekrytointi, #duunit, #työpaikat.

Pinterest on paras mahdollinen kanava persoonansa esittelyyn. Löysin erilaisia työnhakuun liittyviä suomalaisia ansioluetteloja Pinterestistä lähes sata, joista osasta oheinen kuvakaappaus:

pinterestTyönhaussa on tärkeää markkinoida itseään. Kerro siis kaikissa some-kanavissa olevasi työnhaussa, mitä osaat ja  mitä haet.

Avaa Facebook-tilisi kaikille avoimeksi, mikäli toivot sinut löydettävän myös Facebookin kautta. Jälleen kerran kerro itsestäsi ja työnhaustasi. Facebookissa avoimia työpaikkoja kannattaa hakea hakusanalla (rekry, rekrytointi, duunit, työpaikat) ja paikkakunnalla esim. työpaikat espoo:

facebook-tyopaikat

Etsi työpaikkoja myös Instagramissa. #duunit hakusanalla tuli mm. seuraava julkaisu:

instagram

Youtubeen voi myös lätkäistä videon työnhaustaan ja markkinoida siinä osaamistaan. Tubettaminen on muutenkin nykyään suosittua varsinkin nuorten keskuudessa. Kuulin tyttäriltäni, että heidän ystävistään osa tienaa ihan kiitettävästi tubettamalla. Pitäisköhän brändätä toinen kissoistani ja tienata sen avulla kissavideoilla?

Etsi avoimia työpaikkoja sanoilla rekry, rekrytointi, työpaikat, duunit

Mutta ennen kaikkea käytä verkostojasi, sillä niiden kautta työllistyminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin julkisten hakujen kautta. Verkostosi tuntee sinut ja voi suositella sinua eteenpäin potentiaalisen työpaikan avautuessa!

Itse olen hyödyntänyt työnhaussani LinkedIniä, Twitteriä ja verkostoani. Etsin yhä edelleen unelmieni työpaikkaa, jonka toivon löytyvän myynnin ja markkinoinnin parista. Periksi en meinaa antaa, vaan etsin kunnes löydän tai minut löydetään!

Vaikuta ja viihdy

Miten on, oletko tyytyväinen työyhteisöösi? Miten paljon itse vaikutat tunnelmaan? Vai oletko sitä mieltä, että pomo on vastuussa työyhteisöstä ja fiiliksestä?

Eräänä päivänä päädyin huonosti voivaan työyhteisöön tai ehkä se oli ennemmin työpaikka, jossa käytiin rahan vuoksi. Yrityksessä oli aloitettu kulttuurimuutos, ja kun se ei kivutta onnistunut, asia jätettiin levälleen. Kahden tiimin välit olivat tulehtuneet, oli kyräilyä, puhumattomutta ja selän takana haukkumista. Epäilyä toisen tiimin työmoraalista ja -määrästä. Myös minulle sanottiin suorat sanat, kun esimiehenä puutuin tekemisiin ja tekemättä jättämisiin: Älä sä tuu tänne kertomaan, miten asiat tehdään, sä et täällä määrää! 

Miten paljon on organisaatioita, joissa voidaan huonosti. Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta ilmapiiri paranisi ja ruokkisi yhteisöllisyyttä? Omista kokemuksista ja lukemani perusteella tein listan asioista, joiden avulla työyhteisöä voi kehittää ja saada sen viihtyisäksi. 

Esimies
Osallista työntekijät aina kun se on mahdollista
Ole kiinnostunut ihmisistä, kuuntele ja kuule
Anna palautetta ja kiitä saamastasi palautteesta
Kiitä! Kiitos on pieni sana, mutta sillä on suuri vaikutus
Ongelman huomatessasi, tarjoa apuasi
Ole reilu ja tasapuolinen
Rohkaise ihmisiä kertomaan oma mielipiteensä avoimesti, ota itse kantaa
Anna mahdollisuus avoimeen rakentavaan keskusteluun
Kerro selkeäsi mitä odotat henkilöstöltä ja mitkä ovat tavoitteet
Ole rohkea, tee päätöksiä

Työntekijä
Kuuntele, osallistu ja ole läsnä
Ota kiitos iloisena vastaan
Suhtaudu objektiivisesti rakentavaan palautteeseen
Ole avoin, luotettava ja rehellinen
Ajattele positiivisesti ja anna ehdotuksia, jotka kehittävät työn tekemistä ja työyhteisöä
Tee yhteistyötä sekä työkavereidesi että esimiehesi kanssa, auta tarvittaessa
Ole rohkea ja pyydä tarvittaessa apua
Pidä huoli hyvinvoinnistasi, huolehdi siitä, että työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa
Ole utelias ja avoin uusille mahdollisuuksille, kehitä osaamistasi
Keskity oleelliseen ja jätä asiat, joihin et voi vaikuttaa esimiehesi tehtäväksi

Tässä lista asioita, jotka itse koen tärkeiksi. Mitkä asiat Sinä koet oleellisina? Miten itse olet kehittänyt työyhteisöä? Anna palautetta, ota kantaa!

Viisi vinkkiä rekrytointiin

Kymmenisen vuotta sitten työskentelin amerikkalaisessa yrityksessä. Tuona aikana opin tehokkaan amerikkalaisen bisneshallinnan sekä sen mikä merkitys henkilöstöllä on yrityksen menestyksessä hyvästä parhaaksi. Kuten Jim Collins kirjoittaa kirjassaan Hyvästä Paras, viisi tärkeintä tekijää yrityksen kehityksessä parhaaksi ovat ihmiset, ihmiset, ihmiset, ihmiset ja ihmiset.

Tässä viisi vinkkiä, joita itse käytän rekrytoidessaninnissa:

1. Tiedä mitä haluat

Jotta osaa etsiä, on ensin tiedettävä, mitä haluaa. Haetaanko tuloshakuista, analyyttistä tai muuten vaan kivaa tyyppiä?  Miten pitkää työkokemusta ja koulutusta vaaditaan? Millaiseen tiimiin henkilö tulee? Lisäksi ominaisuudet, jotka tiedetään kriittisiksi (esim. asiakaspalveluasenne), vaikuttavat.

2. Avoimet kysymykset

Muistan kuinka vaikeaa oli opetella kysymään avoimilla kysymyksillä eli mitä, miksi, milloin, kuka jne.? Pakostakin kysymykset alkoivat esim. oletko, pidätkö? Tai sitten tuli johdateltua kysymykseen, jolloin hakijalla oli jo ennakkoajatus siitä, mitä haluttiin tietää. Avoimiin kysymyksiin hakijan on pakko vastata muulla kuin kyllä- tai ei-vastauksilla, jolloin vastauksista saa enemmän irti.

3. Motivaatio ja asenne

Motivaation ja asenteen selvittäminen ovat omalla listallani no 1. Eri asiat motivoivat erilaisia ihmisiä ja toimistotyöhön ei välttämättä kannata palkata henkilöä, joka haluaa liikkua asiakkaiden parissa ja saa motivaationsa juuri tästä asiakkaiden parissa tehtävästä työstä.

Asenteen saa parhaiten selville kuuntelemalla, miten hakija kertoo omasta taustastaan, saavutuksistaan ja tavoitteistaan. Onko hän innoissaan, energinen, tavoitteellinen ja jos ei ole niin, miksei.

4. Suosittelijat

Suosittelijoille kannattaa soittaa aina. Tosin, tämä kohta jakaa mielipiteitä, sillä suosittelijat voivat antaa hyvät suositukset päästäkseen eroon ei-toivotuista työntekijöistä. Yleensä näin ei kuitenkaan ole.

5. Jos epäröit, jatka etsimistä 

Vaikka tuntuu, että työntekijä on saatava välittömästi avoinna olevaan tehtävään, älä palkkaa, jos epäröit. On nimittäin helpompi jatkaa etsintää kuin yrittää päästä eroon henkilöstä, joka ei sovi työyhteisöön tai suoriudu töistään.

Kuusi vinkkiä työhaastatteluun

Ajankohtaista omalla kohdallani on tällä hetkellä työnhaku, johon kuuluu monenlaista puuhaa: CV:n päivittämistä, hakemusten kirjoittamista ja työhaastatteluun valmistautumista. Tässä muutama vinkki, joita itse käytän työhaastatteluun valmistautumiseen:

 

1. Tutustu yritykseen

Selvitä yrityksen visio, missio, arvot, strategia ja tunnusluvut, selaa Googlesta mitä yrityksestä kirjoitetaan, mitä tietoa löytyy asiakkaista ja kilpailijoista. Käy myös LindkedInissä, Facebookissa ja Instagramissa katsomassa miten yritys kirjoittaa itsestään ja miten aktiivinen yritys on SoMessa.

2. Kiinnitä huomiota ulkonäköösi

Joidenkin ammattilaisten mielestä haastatteluun tulisi pukeutua pukuun, toisten mielestä taas ei. Jos yrityksessä pukeudutaan farkkuihin ja t-paitaan ylintä johtoa myöden, kannattaa miettiä pukeutuuko samalla tavalla, meneekö haastatteluun puvussa vai pukeeko farkut ja siistin jakun. Ratkaisevaa mielestäni on  se, että on siisti, tuoksuu hyvältä ja viestii olemuksellaan olevansa sinut itsensä kanssa.

3. Saavu ajoissa paikalle

Haastattelija tuskin ilahtuu, jos saavut paikalle myöhässä naama punaisena ja hikisenä sepittäen, miksi myöhästyit. Kannattaa varata siis tarpeeksi aikaa matkaan ja varmistaa, että on ajoissa perillä. Tuskin kukaan haluaa menettää mahdollisuuttaan unelmatyöhön sen vuoksi ettei löytänyt ajoissa perille. Lisäksi saapumalla ajoissa paikalle jää aikaa rauhoittumiselle ja asioiden läpikäymiselle.

4. Sinulla on 7 sekuntia aikaa

ensivaikutelman tekoon (lue lisää: linkki).  Kasvojen ilmeen, katseen, kättelyn, puhetavan ja esittelyn sekä olemuksen perusteella haastattelija muodostaa sinusta ensivaikutelman. Hän arvioi silmänräpäyksessä minkälainen ihminen olet. Huomattavaa on, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran.

5. Mieti mitä sanot

Vaikka haastattelussa kannattaa olla aito, kaikkea mitä mieleen tulee ei kuitenkaan kannata kertoa. Haastattelijan tavoitteena on selvittää kykenetkö hoitamaan tehtävää, sovitko työyhteisöön, miten yhteistyö kanssasi sujuu. On siis varmistettava, että keskustelun jälkeen haastattelija on sinusta erittäin kiinnostunut ja ehdottaa jatkoa, joka voi tarkoittaa testausta, tulevien työkavereiden jatkohaastattelua tai sopimusneuvottelua.

MTV on listannut nettisivuilleen TOP 10 vaikeinta kysymystä ja mallivastausta. Löydät ne täältä.

6. Osoita olevasti kiinnostunut

Mieti muutama kysymys, jolla osoitat olevasi kiinnostunut yrityksestä ja tehtävästä. Mallikysymyksiä on listattu esim. Duunitorille. Löydät ne täältä.

Muista, että työhaastattelu ei ole poliisikuulustelu, vaan sen perusteella hakijasta muodostetaan käsitys soveltuuko hän hoitamaan tehtävää. Yleensä aikaa haastatteluun on 45 – 60 min ja sinä aikana haastattelija on vakuutettava siitä, että juuri sinä olet se jota  yritys etsii.

Kaikenlaisiin haastattelutilanteisiin kannattaa myös varautua ja pitää mielessä, että jos tiukan seulonnan kautta  on edennyt rekrytoivan esimiehen haastatteluun, on potentiaalisten hakijoiden joukossa. Ei siis kannatta hämmentyä, mikäli joutuu ennalta arvaamattomaan  stressaavaankin tilanteeseen. Vastassa voi nimittäin olla ryhmä ihmisiä, jotka pommittavat hakijaa erilaisilla kysymyksillä. Yksi ryhmän jäsenistä voi esittää kaikkein hankalimmat ja ikävimmät kysymykset, toisten seuratessa hakijan reaktioita: Kerro minulle mitä vihollisesi sinusta sanovat…

Muuttuva työympäristö

Osallistuin Studia generalian järjestämään Mikä Big Data? -luentoon, jossa professori Timo Honkela kertoi koneoppimisesta ihmistieteiden työkaluna. Luennon kuunneltuani mieleeni jäi kolme asiaa:

  1. Dataa on ja sitä tulee koko ajan lisää
  2. Koneoppimisessa työntekijän kannalta on sekä hyvää että huonoa: koneet tulevat vähentämään työpaikkoja, mutta samalla ne helpottavat esim. dataan pohjautuvassa terveydenhoidossa
  3. Ongelmat maailmassa johtuvat suurelta osin siitä, että ihmiset eivät ymmärrä toisiaan

Mielenkiintoisia asioita, jotka saivat miettimään muuttuvaa työympäristöä ja teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Globalisaatio ja digitalisaatio muokkaavat työympäristöä ja työn tekemistä suuresti jo nyt. Työ sirpaloituu entistä enemmän ja ns. vakituisia työpaikkoja on tulevaisuudessa vähemmän. Leipä on nyhdettävä palasista, jotka ovat hajallaan ympäri maailmaa ja palkka muodostuu työsuoritteista. Kolikon toinen puoli on, että työntekijällä on tulevaisuudessa yhä suurempi itsemääräämisoikeus työn tekemiseen ja työtehtäviensä rytmittämiseen. Samalla myös vastuu työn tuloksista ja onnistumisesta lisääntyy.

Muuttuvan työympäristön lisäksi myös työvoima muuttuu. Laaja joukko eri sukupolvia työskentelee yhdessä. 80-luvulla syntyneet sukupolvet tulevat dominoimaan työmarkkinoita sekä muuttamaan työyhteisöissä vallinneet arvot ja normit. Työelämässä menestyminen  vaatiikin omien arvojen, asenteiden ja työtapojen muuttamista, lisäksi on sopeuduttava jatkuvaan muutokseen ja tietyntyyppiseen epävarmuuteen.

Mitä sitten vaaditaan johtamiselta? Johtamisessa korostuu ihmisymmärrys sekä kyky luoda aito työyhteisö. Työn johtamisella ja organisoimisella, avoimella keskustelulla sekä luottamuksella on suuri vaikutus työn tuottavuuteen ja työntekijöiden hyvinvointiin. Lisäksi palautetta halutaan nopeasti ja jatkuvasti, sillä nettisukupolvet ovat tottuneet jatkuvaan kanssakäymiseen ja palautteeseen erilaisissa digitaalisissa verkostoissa toimiessaan.

Työelämä muuttuu, oletko valmis?

 

 

 

Ota vastuu omasta itsestäsi

Keskustellessani entisen kollegani kanssa esimiestyöstä ja sen haasteista, hän tokaisi: Jos työntekijä ei ole motivoitunut, esimiehen on ihan turha yrittää motivaatiota jostain kaivaa. Kyllä jokaisella työyhteisön jäsenellä pitää olla vastuu omasta työstään ja sen tuloksista. Jos työ ei motivoi ja kiinnosta eikö silloin ole parempi tehdä päätöksiä ja etsiä uuttaa duunia….

Paljon puhutaan esimiestaidoista, mutta hyvässä työyhteisössä tarvitaan myös alaistaitoja.  Hyviin työyhteisötaitoihin kuuluvat mm. yhteistyökyky esimiehen kanssa, kollegan auttaminen, hyvä ammattitaito, hyvän ilmapiirin luominen ja rakentavan palautteen vastaanottaminen. Jotta töissä yleensäkin jaksaa, vaaditaan motivaatiota työn tekemiseen ja omien vahvuuksiensa tunnistamista.  Lisäksi jokaiselle työyhteisön jäsenelle kuuluu aikuismainen vastuu itsensä kehittämisestä. Jos työ ei motivoi, silloin on parasta tehdä päätöksiä, miten eteenpäin. 

Työelämä on murroksessa ja työntekijöiden vastuu omasta tekemisestään kasvaa. Yritykset, jotka kykenevät luomaan työyhteisön liiketoimintaansa, voittavat. Yksi mielenkiintoisemmista kirjoista, joita työelämän murrokseen liittyen olen lukenut, on Työkirja – työelämän vallankumouksen perusteet (2012, Saku Tuominen ja Pekka Pohjakallio). Työkirja tarjoaa perusteltuja ja riittävän konkreettisia ehdotuksia työelämän uudistamiseen ja suosittelen sen lukemista kaikille.

Ota vastuu itsestäsi, selvitä motivaatiosi ja vahvuutesi. Toimi ja tee tarvittavat muutokset, jotta jaksat työelämän pyörteissä.

 

 

 

Teknologia muuttaa kaiken

Teknologian kehitys on huimaa mm. robotiikan, keinoälyn ja asioiden internetin osalta. Lääkekehityksessä häärii Eve-robotti, langaton älykäs paistomittari on kerännyt joukkorahoitusta yli kehittäjänsä odotusten sekä tietokone on voittanut huippupelaajan go-lautapelissä.  Elinkeinolämän tutkimuslaitos (Etla) arvio tietotekniikan kehityksen uhkaavan jopa joka kolmatta ammattia Suomessa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Teknologian kehitys luo toki uusiakin mahdollisuuksia ja työpaikkoja. Mm. LinkedInissä näkyy hyvin teknologia- ja palvelualojen kehitys. Datan käsittelyyn ja analysointiin liittyvät avoinna olevat työpaikat korostuvat, myös palvelu- ja hyvinvointiala rekrytoivat.

RobotEvolution (1)

Sitra julkaisi 14.1.2016 Megatrendit 2016 Tulevaisuus tapahtuu nyt. Teknologian kehityksellä on laajoja vaikutuksia lähes kaikkiin tuntemiimme aloihin, toimintatapoihin ja arkeen. Uusi il­miö on di­gi­taa­li­set työn mark­ki­nat, jot­ka ovat ajas­ta ja pai­kas­ta riip­pu­mat­to­mia. Työ perustuu  yk­sit­täis­ten työ­suo­rit­tei­den vaih­dan­taan il­man var­si­nais­ta työ­suh­det­ta ja työmarkkinat ovat globaalit. Työ u­be­ri­soi­tuu eli va­ki­tui­set työ­urat pilk­kou­tu­vat ja keik­ka­työ li­sään­tyy.

 

Sitran mukaan työelämän muutoksessa korostuvat työn tarkoitus, itseorganisoituminen, luovuus ja hierarkiattomuus innovaatioiden käyttövoimana. Esimerkkinä  tämän tyyppisestä toiminnasta on  hollantilainen terveydenhoitoyritys Buurtzorg. Yrityksen filosofiana on keskittyminen olennaiseen eli hoitotyöhön.  Yrityksessä ei ole pomoja eikä hierarkiaa ja työntekijät rekrytoivat itse työkaverinsa. Yrityksen vuosikertomus on sivun mittainen, vaikka yritys on yhdeksässä vuodessa vallannut 70% Hollannin hoitotyön markkinoista ja kasvattanut liikevaihtonsa 300 miljoonaan euroon.

 

Linkki Sitran julkaisuun

Nainen johtajana ja urheilijana

Helsingin sanomissa on julkaistu kaksi mielenkiintoista mielipidekirjoitusta naisiin liittyen:  Hannu Eklund, urheiluhistorijoitsija, (HS 16.2.2016) Miehet ovat urheilussa naisia parempia ja Jussi Kulla, tekniikan tohtori, (HS 19.2.2016) Entäpä jos naiset eivät halua toimitusjohtajiksi?

Eklundin mielestä miehet ovat kilpailuhenkisiä ja naiset perhekeskeisiä. Urheilu sopii miehille. Jos naiset urheilevat, he nauttivat enemmän pehmeistä arvoista kuin ennätyksistä ja vastustajan nujertamisesta.  Kullan mukaan naiset joutuvat uransa aikana tekemään valintoja, mutta mahdollisuudet toimitusjohtajaksi kehittymiseen on tarjottava myös naisille. Valinta toimitusjohtajuuteen on kuitenkin naisilla itsellään.

Tutkin naisurheilua vuonna 2012, jolloin osallistuin Kamera-seurassa valokuvanäyttelyyn 17 tietä. Omassa työssäni keskityin eri urheilulajeja harrastaviin tyttöihin ja naisiin, joista osa oli MM-kultaa voittaneita urheilijoita.

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Julia Kykkänen, Susanna Rahkamo, Stella Hagelstam, Merja Rantanen, Mari Sepänmaa ja Tiina Hakanen (Minna Jacobson, 2012)

Naisten vertaaminen miehiin on yleistä. Naiset ovat urheilun saralla olleet aina väheksyttyjä miehiin verrattuna. Koska urheilu perustuu tuloksiin, nähdään miesten urheilu usein kiinnostavampana kuin naisten, mikä vähentää median ja yleisön kiinnostusta naisurheiluun. Kaiken tämän lisäksi naisurheilun on väitetty vievän varoja miesurheilulta. Yleisesti voidaan todeta naisten olevan uhka miehisyydelle, jos naiset etenevät miesten pelikentälle. Onko näin myös työelämässä?

Miksi yleensä puhumme naisurheilijoista ja -johtajista? Miksi vertaamme miehiä ja naisia keskenään? Miksi yleistämme? Olkoon kyse urheilijasta tai urallaan etenevästä henkilöstä, tavoitteen saavuttaminen vaatii kunnianhimoa, motivaatiota, hyvää valmentajaa ja tukiverkkoa. Henkilökohtaisesta tavoitteesta riippuen, osa meistä päätyy huippu-urheilijoiksi, osa huippujohtajiksi, osa perhe-elämään panostavaksi tai joksikin muuksi. Valinta on jokaisen oma ja tavoitteen saavuttaminen omasta asenteesta ja halusta kiinni.

Hyvä myyjä on sinnikäs

Jäin miettimään, miksi päädyin töissäni hankkimaan verkkokaupan hakusanaoptimoinnin minulle tuntemattomasta yrityksestä: optimointia myynyt nuori mies oli sinnikäs ja myynnin ammattilainen. Hän oli perehtynyt verkkokaupan ongelmiin ja osasi kertoa mitä pitää tehdä. Lisäksi hän ei jäänyt jahkailemaan tarjouksen kanssa, vaan esitti selkeän hinnoittelumallin ja soitti vielä perään niin kauan, että lopulta tein päätöksen.

Olen urani aikana johtanut monenlaisia myynti- ja markkinointitiimejä sekä myynyt itse.  Hyvän myyjän tunnistaa yleensä siitä, että myyjä on kiinnostunut enemmän asiakkaan asioista kuin omistaan, hänessä on draivia ja suunnitelmallisuutta, hän syttyy tavoitteiden saavuttamisesta ja vihaa häviämistä. Hyvän myynnin esimiehen tunnistaa taas siitä, että hän asettaa selkeät tavoitteet, vaatii tuloksia ja on kiinnostunut alaistensa tekemisistä.

Helppoa kuin mikä, kyllähän tuollaisia myyjiä ja esimiehiä on saatavilla milloin vaan. Myyjäksi, kuten myös esimieheksi, päädytään kuitenkin erilaisin taustoin, motiivein ja usein ilman asianmukaista koulutusta, jolloin myynnin perusteet voivat olla heikolla pohjalla. Asiakaskäynti voi pahimmillaan olla tuotteen tai palvelun ominaisuuksien läpikäymistä ilman että myyjä on edes kysynyt onko asiakas kiinnostunut tuotteesta. Myyjällä on oma agendansa: hän haluaa myydä tuotteen ja saavuttaa tavoitteensa, mutta onko asiakas kiinnostunut tuotteesta? Ostaako hän? Voi ostaakin, jos on hyvä tuuri.

Tuurilla ei kuitenkaan kasvateta yrityksen liikevaihtoa. Mieleeni on iskostunut erään johtavan lääkärin hokema, kun keskustelimme asiakaspalvelusta ja yksikön tuloksesta: olemme asiakkaita varten ja tavoitteemme  on palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla ja myydä jos asiakas haluaa ostaa, sillä ilman asiakkaita ei ole myöskään meitä! Miksi sitten myyjät tai asiantuntijat eivät ole kiinnostuneita asiakkaan asioista? Yksinkertaisesti siksi, että heitä ei ole opetettu.

Myynnin koulutuksella ja hyvällä myyntitiimin johtamisella voidaan myyjästä tehdä hyvä ja oikealla asenteella varustettuna erinomainen. Ensin siis huolehditaan myynnin perusteet kuntoon ja taitojen kasvaessa aletaan vaatia enemmän. Näinhän toimitaan urheilussakin, rimaa nostetaan kunnes ollaan asetetussa tavoitteessa, mutta sitä ennen pitää olla halu olla paras, voittaa muut ja vihata häviämistä!